Populärt med självplock på Hattsjöhult
Förbundet Sveriges Småbrukare
På gården Hattsjöhult utanför Nässjö i Småland bedriver Marie och Ronnie Johansson sedan ett 20-tal år självplockning av ekologiska grönsaker. Trenden med ekologiskt närodlat mat bara växer. Många människor har blivit mer medvetna om matens betydelse och vill gärna veta varifrån maten kommer. Kanske ett nytt sorts snabbköp av färsk mat.
 
- Det är många som kommer för att plocka grönsaker för att bland annat fylla sina frysar, säger Marie Johansson som driver Hattsjöhults grönsaker. Marie och hennes make Ronnie sköter den småskaliga ekologiska gården och har odlat grönsaker sedan 1990. De levererade då till en del affärer, bland annat till Hemköp i både Huskvarna och i Jönköping, men även till privatpersoner.
    På den 114 hektar stora gården finns förutom skogsbruk, odlingarna i den stora trädgården som från början inte alls var så stor, men med åren vuxit till cirka två tusen kvadratmeter som den är idag. Odlingarna är öppna hela sommaren från juni till november. Här odlas ett 40-tal olika sorters grönsaker. Allt givetvis ekologiskt och biodynamiskt vilket innebär att man rör så lite som möjligt i jorden och att ytan alltid är täckt med växtdelar eller gräsklipp. Förutom alla grönsaker säljs även plantor, perenner, fröer, nötkött och kycklingar.
    Det är en välfylld örtagård med kryddor och tre växthus med olika sorters tomater, även gurka och björnbär, som inte är så vanligt på våra bräddgrader, som är i växtzorn fyra till fem. Tanken med att låta besökarna plocka sina egna grönsaker är att de ska kunna känna känslan att själva få skörda. I år firar makarna även 20-års jubileum med att en gång om året ha öppen trädgård dit mer är 200 personer sökt sig för att beskåda och även handla av vad som bjuds.
    Förutom alla godsaker i odlingarna finns ett flertal djur på gården. Nötkreatur, grisar till husbehov, åtta sorters hönor som levererar goda ägg, guldfasaner, myskankor som äter mördarsniglar, påfåglar, kaniner, jämtgetter och olika sorters hästar av bruksmodell.
    - För två år sedan skaffade vi även två bikupor med bin som pollinerar alla grönsaker och det har blivit en påtaglig skillnad på skörden, säger Marie Johansson. För ett år sedan upphörde paret Johansson med mjölkproduktionen som de haft sedan 1975. Nu har de ett 40-tal ungdjur och kalvar för köttproduktion.