Nyttogården - bonde i din tjänst genom CSA
Förbundet Sveriges Småbrukare


Med stor energi och övertygelse testar Niklas Markie Ekström nya företagsmodeller och odlar helt ekologiskt i Österrå i Ångermanland. Runt gården i Österrå frodas ett 30-tal olika grönsaker som bönor, squash, kål, kryddor, bär och frukter under säsongen. Där finns inga nya hybridsorter utan bara äldre lantsorter. Där finns också några grisar och planer på höns. Det han producerar levereras till 30 familjer som varje månad under ett år betalar för tjänsten att ha en bonde som producerar mat på ett hållbart sätt.

Niklas Markie Ekström är uppvuxen i en Stockholmsförort och hans mormor tog ofta med honom till kolonilotten.
    - Det har alltid funnits ett naturintresse och tankar på en gård, säger han. Så bestämde han sig för att flytta till Umeå och läsa en yrkeshögskoleutbildning till trädgårdsmästare.
    - Då började jag förstå skillnaden på mat och mat och att grönsakerna i affären inte representerar hela registret, säger han. På trädgårdsutbildningen var tankesättet storskaligt.
   Parallellt med trädgårdsutbildningen gick han en utbildning
 
i ekobruk på Hola folkhögskola och de olika världarna inom grönsaksodling krockade. Niklas började dra sina egna slutsatser. Tankarna på hur han skulle kunna driva ett företag och odla grönsaker på ett hållbart sätt samtidigt som han själv fick betalt och tid för återhämtning började ta form. Han läste om CSA , community supported agriculture,i USA. Översatt blir det ungefär jordbruk stöttat av lokalsamhället. Niklas och hans sambo var sugna på att sätta igång sitt företagande på en gård men i Umeåtrakten var det svårt att hitta en gård till rätt pris. Därför sökte de sig till flickvännens hembygd i Näsåker där de hittade en liten gård.
    Nu började han fråga efter familjer som kunde tänka sig att skriva upp sig för att mot månatlig betalning få grönsaker producerade åt sig. Snabbt fick han ihop tio familjer och kunde sätta igång.
    - De kunde komma på sommaren och titta innan de bestämde sig. Det var bra. Familjerna förbinder sig för ett år från augusti till september. Nu i höst har andra omgången satt igång. Alla tio familjer valde att fortsätta för ett år till tillsammans med ytterligare några familjer. Nu är det 30 familjer som skriver upp sig för ett helt år i taget och betalar en månadsavgift på 500 kronor oavsett hur mycket eller vilka grönsaker de får levererat till sig.
    Tanken bakom konceptet är att familjerna betalar för mer än bara själva maten. De betalar för att ha en ekologisk bonde i Österrå som håller markerna öppna, som bevarar mångfalden och så får de dessutom grönsaker och kött. Niklas säger att det gått förvånansvärt lätt att få människor att förstå konceptet och vilja vara med.
    Niklas menar att med det stora antal grönsaker han producerar skulle det vara alldeles för mycket jobb med att leverera till grossist. Det ska tvättas, sorteras, vägas och paketeras noggrant. Genom den här modellen slipper han det merarbetet. Han gör 30 likvärdiga högar med men väger inte och för inte bok över vem som får vad. Det blir för mycket merarbete. Någon kanske får en sned gurka eller ett blomkålshuvud istället för broccoli. Anledningen till att han bara odlar äldre lantsorter är enkel. Han tror inte på den konventionella sorter. Hybridsorterna växer för fort. De förädlas med avseende på att de ska se likadana ut, bli klara samtidigt och maximera volym. För Niklas är smak och kvalitet mycket viktigare. Visionen för Nyttogården är att om tre, fyra år kunna ha tre heltidstjänster som jobbar för att producera mat till 100 familjer.
    - Jag vill producera kvalitetsmat. Jag är helt övertygad om att det kommer att gå.